FIETSMEETSYSTEEM

DE PERFECTE ZIT
VOOR EEN FIJNE RIT

Wij kijken altijd wat voor u de optimale ergonomische zitpositie is op uw fiets. Cruciaal hiervoor zijn de juiste framemaat, stuur- en zadelafstelling. U kunt deze laten aanmeten en afstellen bij Fietswereld Noorlander, maar zelf berekenen kan ook. Dat doet u zo:

WELKE MATEN ZIJN ER?

De framemaat staat voor de lengte van de zitbuis van uw fiets. Damesfietsen zijn veelal verkrijgbaar vanaf maat 51, oplopend tot maat 61. Herenfietsen variëren van maat 54 tot 66. Sommige moderne sportfietsen werken met maten als S, M, L en XL. Het belangrijkste blijft dat uw fiets goed zit en fietst! In Ouderkerk aan den IJssel gaat u voor deskundig advies en een gratis proefrit naar Fietswereld Noorlander.

FRAMEMAAT BEPALEN

Wat is voor u de juiste framemaat? Volg deze stappen:

1 – Ga zonder schoenen rechtop staan met de voeten parallel en ongeveer 15 centimeter uit elkaar.

2 – Meet de afstand van uw zitvlak tot aan de grond.

3 – Uw ideale framehoogte is 2/3 van deze afstand (voor ATB: 1/2).

JUISTE AFSTELLING VAN UW FIETS

De juiste framemaat alleen, is nog niet voldoende voor een ideale en comfortabele zithouding. Ook de afstelling van zadel en stuur spelen hierbij een belangrijke rol.

HOOGTE EN HELLING VAN HET ZADEL

Uw beenlengte bepaalt op welke hoogte uw zadel het best kan worden afgesteld. Deze is prima zelf te bepalen aan de hand van de volgende stappen:

1 – Ga op het zadel zitten.
2 – Zet de hak van één van uw voeten op een pedaal.
3 – Draai de crank (verbindingsstuk tussen trapas en pedaal) zodat het pedaal met uw voet zich in de laagste positie bevindt.
4 – Uw been moet nu vrijwel gestrekt zijn, met de crank-arm parallel aan de zitbuis.

Veel mensen geven de voorkeur aan een zadel dat horizontaal staat, maar u kunt het natuurlijk iets naar voren of achteren laten hellen.

Tip: verricht aanpassingen met kleine stapjes en niet voordat u aan een lange tocht begint!

HOOGTE EN STAND VAN HET STUUR

Een goede afstelling van uw stuur bevordert het comfort tijdens het fietsen. Let bij het verstellen wel altijd op de volgende punten:

1 – De aanduidingen op de stuurpen voor de maximale hoogte mogen niet zichtbaar zijn.
2 – Het stuur moet altijd vrij kunnen bewegen zonder dat rem- of versnellingskabels iets raken of kunnen blijven haken.
3 – Let op: soms heeft het afstellen van het stuur invloed op de werking van de remmen; doe daarom altijd een korte remcontrole voordat u weer gaat fietsen.

Voor de afstelling van uw racefiets of ATB, zie: Bioracer meting.

Gaat het afstellen van zadel of stuur moeizaam?

Geen probleem. Ga niet wrikken, maar kom langs bij Fietswereld Noorlander aan de Dorpsstraat 58 in Ouderkerk aan den IJssel. Wij stellen de fiets graag voor u in de juiste verhoudingen af.

HEEFT U EEN VRAAG
NEEM CONTACT MET ONS OP!

Voor al uw vragen kunt u gebruik maken van ons contactformulier. U kunt ons uiteraard ook bellen of mailen. Zie hiervoor onze contactpagina.

FIETSWERELD NOORLANDER

Dorpsstraat 58
2935 AD Ouderkerk a/d IJssel
Tel: 0180 – 68 10 58
E-mail: info@fietswereld-noorlander.nl